Hör fostret med ultraljudsdoppler

När man blir gravid är det viktigt att hålla koll på att fostret har det bra och framförallt mår bra. Det man kan göra som blivande mamma för att fostret ska må bra är att äta rätt, sova ordentligt och undvika saker som tobak och alkohol.

Med äta rätt menas att man äter en varierad kost bestående av matcirkelns alla delar. Helst ska man hålla sig från att äta viss sorts fisk då dessa kan innehålla farliga ämnen som kan skada fostret. Att äta dåligt någon gång då och då är inte jättefarligt, men det får inte bli en vanesak.

Sova rätt bör alla göra men för blivande mammor är det extra viktigt. Det är genom sömn som kroppen får vila upp sig och det behöver den göra för att orka bära på ett foster i 9 månader.

Är man gravid ska man absolut under inga omständigheter varken röka eller dricka alkohol. Sådana dåliga vanor kan ge seriösa fosterskador som i värsta fall kan leda till att fostret dör i magen. Det kan också resultera i att barnet föds med hjärnskador eller andra allvarliga men.

För att bäst hålla koll på hur fostret mår bör man regelbundet besöka sin barnmorska och lyssna på fostret med en ultraljudsdoppler. Med en doppler kan barnmorskan höra ifall fostret mår bra eller ej.