Släpvagnskontakt – leder ström till ditt släp

Om du äger en bil med dragkrok finns möjligheten att ansluta ett släp till bilen, vilket är smidigt när du ska frakta lite större saker till olika platser. Du kanske håller på o möblerar om hemma o ska göra dig av med lite gamla möbler. Vid ett tillfälle som detta är det skönt att bara kunna slänga på allt som ska gå till återvinningen på din släpvagn, åka dit och slänga det. Alternativet om du inte haft en dragkrok hade kanske inneburit att du skulle få köra bilen i flera omgångar fram o tillbaks till återvinningen, eftersom din bil har för lite utrymme för att få plats med all din last på en körning.
När du kopplar på ett släp är det viktigt att kolla så att elektroniken fungerar mellan bilen och släpet. Du ska därför kontrollera den släpvagnskontakt som leder ström till släpet. Om det är problem med kontakten kan det innebära att blinkers, bromsljus och andra ljus inte fungerar korrekt och utgör en fara i trafiken.

Anledningen till att en släpvagnskontakt är defekt kan vara slitage, mycket fukt eller yttre våld på kontakten. Resultatet av en trasig kontakt innebär att elektroniken kan fallera på släpet och tappa sin synk med bilen. Detta kan leda till problem och olyckor i trafiken, tänk bara själv om dina blinkers eller bromsljus inte fungerar korrekt på släpvagnen.
Vi rekommenderar dig att kontrollera bilens släpvagnskontakt varje gång du ska använda ett släp till bilen. Det finns numera testverktyg som är specifikt utformade så att du själv kan testa att kontakten till släpvagnen fungerar korrekt. Du kopplar in den i släpvagnskontakten o ser vilka funktioner som fungerar.

Om din släpvagnskontakt är trasig är det bra om du kontaktar en auktoriserad bilverkstad som kan hjälpa dig reparera den eller byta ut den mot en ny kontakt.