Kondomer och dess historia

Varifrån kommer detta preventivmedel vid namn kondom? Här kommer historien om den (i korthet).

Hölster från stenåldern

I en grotta i franska Aquitaine finns det en grottmålning bestående av en man som ser ut att ha någon form av hölster på sin penis. Detta är den äldsta bilden på när en människa bär på någonting som liknar en kondom. Grottmålningen tros vara cirka 14 tusen år gammal.

Grekerna fantiserade om getblåsor

Det första exemplet på kondom i skrift kommer ifrån berättelserna om kung Minos. Enligt grekisk mytologi använde kung Minos en getblåsa som kondom varje gång han och hans hustru Pasiphaë skulle göra det. Getblåsan var inte för att skydda sig mot oönskade graviditeter eller sjukdomar, utan den användes för att Minos sperma var en blandning av skorpioner och ormar. Historien om kung Minos är från runt år 3000 före vår tidräkning.

Egyptierna älskade känslan av lin

Runt år 1000 före vår tidräkning drabbades Egyptens befolkning av maskar som genom huden kunde ta sig in i kroppen och till olika organ. Egyptierna kände inte till att det var maskar från Nilen som orsakade deras problem, utan de trodde att sjukdomen var överförbar via sex. Det var därför som egyptiska män virade in sina penisar i ett hölster gjort av lin.

Romarna hade orgier med djurtarmar

Under romarnas vilda orgier var det könssjukdomar man helst ville undvika. Därför använde de sig av kondomer gjorda på får och gettarmar för att skydda sig år 50 före vår tidträkning.

Saliv och bomullsduk stoppar fransk syfilis

På 1500-talet spreds syfilis av franska trupper som var och krigade runt om i Europa. Syfilis som ansågs vara en mycket farlig sjukdom beskrevs av Gabriello Fallopio i sin bok ”Om den franska sjukan” från 1564. I boken skrev Gabriello om att man kunde stoppa sjukdomen genom att sätta en bomullsduk som impregnerats med saliv över ollonet, något som Gabriello påstod han hade bevis för.

vulkaniserat gummi gör kondomen återanvändbar

1839 var året då Charles Goodyear, amerikans kemist, introducerade världen för kondomer gjorda på vulkaniserat gummi. Vulkaniseringen gjorde så att gummit behöll elasticiteten och vips var massproduktionen av slitstarka kondomer igång. Kondomerna marknadsfördes som återanvändbara, allt som behövdes vara vatten, tvål och ett specialtillverkat torkstativ.

Latex gör att vi kommer närmare varandra

År 1929 introducerades latexkondomen av Youngs Rubber Company i USA. Det var den första av sitt slag och gjorde det möjligt för kärlekspar att komma närmare varandra än aldrig förr. Något som både män och kvinnor älskade.

Kondomer idag

Idag har vi fortfarande kvar latexkondomerna, men nuförtiden är de ännu tunnare än vad de var när de lanserades 1929. Det arbetas fortfarande konstant med utvecklingen av kondomer och ett forskarlag ifrån University of Queensland i Australien håller just nu på att utveckla en kondom som är 30% tunnare än dagens latexkondomer.

Om vi någon gång i framtiden kommer kunna köpa kondomer i den tunnare storleken är fortfarande oklart.