Trycka affischer – skapa ett budskap eller en egen poster

Att trycka affischer har länge varit en viktig del av reklambranschen för att föra ut reklambudskap till allmänheten kring ett visst varumärke. En affisch brukar ofta bestå av ett visuellt budskap i kombination med texter som informerar eller uppmanar mottagaren till en viss handling som uppfyller en nytta för dem, t.ex. borsta tänderna med tandkräm så håller du tandtrollen borta.

Idag används affischer inte bara som reklampelare på stora annonstavlor utomhus, det är även vanligt att trycka affischer för att de ska vara en del av en mässa, olika events, som skyltar i butiker, affisch för en konsert m.m.

När man använder affischer som design/ inredning i ett hem brukar man ofta kalla dessa affischer för posters. Skillnaden mellan en poster och affisch är vanligtvis att en poster ofta har en mer visuell design som är tidlös och kanske helt saknar någon form av reklambudskap. Posters kan du köpa i inredningsbutiker, men det är även möjligt att designa egna och be ett tryckeri leverera dem till dig.

Att trycka affischer har blivit enklare och billigare. Idag kan du beställa affischer direkt på nätet och få dem hemskickade på ett par dagar. Det som är viktigt för att få en bra affisch är att du har en hög upplösning på bilderna samt att affischen skapas i ett bildprogram som tryckeriet kan klara av att hantera i sina bildbehandlingsprogram.

Innan du beställer en affisch så ska du läsa igenom kraven som leverantören ställer på bilder. Om du kontaktar ett tryckeri direkt kan de berätta vilken upplösning på bilderna de önskar samt om det är andra delar i din design du behöver vara noggrann med eller om de rent av kan hjälpa dig utforma affischen. Många tryckerier erbjuder professionell hjälp med affischer och då kan du även vara säker på att slutresultatet blir väldigt bra.